Wat betekent frontoffice en backoffice

Stel een vraag
De termen frontoffice en backoffice worden over het algemeen gebruikt om organen binnen een bedrijf te beschrijven (ofwel het informatiesysteem), die een directe relatie met de klant hebben of zich voornamelijk richten op het goed functioneren van het bedrijf.

Frontoffice en backoffice

De frontoffice is het gedeelte van het bedrijf dat direct contact met de klant heeft. Denk bijvoorbeeld aan de afdelingen marketing en klantenservice.

Het begrip backoffice verwijst daarentegen naar de onderdelen van het bedrijf waartoe de klant geen toegang heeft. De backoffice omvat alle interne bedrijfsprocessen. Denk bijvoorbeeld aan productie, logistiek, opslag, sales, accounting en personeelszaken:

De front- en backoffice van een bedrijf zijn nooit geheel van elkaar te scheiden. Voor klantenservicemedewerkers is het bijvoorbeeld absoluut noodzakelijk om kennis te hebben van de totstandkoming van de aangeboden producten en diensten. Tegelijkertijd moeten afdelingen die zich bezighouden met de productie, ten behoeve van kwaliteitsverbetering, geïnformeerd moeten worden over de wensen en klachten van de klant.

Afbeelding: © Pixabay.
Jean-François Pillou

Onze content is geschreven in samenwerking met IT-experts, onder leiding van Jean-François Pillou, de oprichter van CCM.net en Digital Director bij de Figaro Group. CCM is een toonaangevende internationale tech-website en is beschikbaar in elf verschillende talen.

Meer over het team van CCM

Bekijk ook